FAQ

– Hoe nauwkeurig is de informatie die de grafoloog aan de hand van mijn handschrift kan bepalen?
– De analyse is 95-99% nauwkeurig en betreft kenmerken en vaardigheden. Uit onderzoek blijkt dat resultaten van psychologische tests (bijv. TMA) en handschriftanalyse hetzelfde zijn.
Anemiek Hazelzet: Grafologen aan het woord – Een onderzoek naar de validiteit van de grafologie. (Doctoraal scriptie Persoonlijkheidspsychologie. Rijksuniversiteit, 1995)

– Tegenwoordig schrijven we steeds minder. Is de analyse nog wel effectief?
– Ja, absoluut! Schrijfles maakt nog steeds deel uit van het onderwijssysteem en tijdens onze schooljaren schrijven we vele uren per dag met de hand. Handschrift als fijne motoriek is goed geautomatiseerd en geïndividualiseerd. De kennis die men heeft opgedaan is zo verankerd, dat het zelfs in deze tablets en laptops wereld geen probleem is om een handgeschreven brief te analyseren.

– Waarom zou een bedrijf overstappen van de geaccepteerde evaluatiemethode naar handschriftanalyse in het wervingsproces?
– Omdat beide partijen (bedrijf en kandidaat) tijd kunnen besparen (besteden van 2 uur, in plaats van 8 uur) en handschriftanalyse 40% goedkoper is voor het bedrijf. De kandidaat schrijft een brief, vult de ethische verklaring in en neemt deel aan het sollicitatiegesprek. Ondertussen wordt de brief door de grafoloog geanalyseerd en informeert deze het bedrijf over het resultaat.

– Wanneer een bedrijf mij vraagt om een handschrift analyse te laten doen, wat voor soort informatie zal de grafoloog dan delen met het bedrijf?
– De grafoloog deelt alleen de vaardigheden en eigenschappen die belangrijk zijn voor de rol. Voor het definitieve besluit is een persoonlijk gesprek nog steeds belangrijk. De grafoloog bepaalt slechts de vaardigheden van de kandidaten en beslist niet wie het meest geschikt is voor de positie.

– In welke taal zal ik de brief aan de grafoloog schrijven?
– Het beste is in je moedertaal. Indien dit Russisch, Arabisch, Chinees of Japans is, schrijf dan ook een tweede brief in het Engels.

– Ik schrijf op veel verschillende manieren: soms snel en onleesbaar, andere keren langzaam en leesbaar. Hoe kan de grafoloog in dit geval de juiste informatie van mijn handschrift afleiden?
– Onze manier van schrijven wordt beïnvloed door onze specifieke emotionele toestand en levenservaring. Neem 15 minuten de tijd op een rustig moment om de brief te schrijven voor een nauwkeurige analyse. Op deze manier zullen de originele vormen verschijnen op het papier.

– Ik schrijf heel lelijk en onleesbaar. Dat betekent dus ik een vreselijk persoon ben?
– Helemaal niet! Iedereen heeft goede competenties en vaardigheden.

– Ik heb veel handgeschreven notities van mijn tijd op de universiteit vijf jaar geleden. Zal ik deze aan de grafoloog geven om ze te analyseren?
– Helaas is dit niet voldoende. De grafoloog heeft een handgeschreven brief nodig die niet ouder is dan zes maanden. De stijl van het handschrift verandert mee met veranderingen in het leven. De notities kunnen wel nuttig zijn als toevoeging op de brief.

Heb je nog vragen? Stel gerust! k.toth@write2meetyou.nl